Zenuwachtig of gespannen voor het geven van een workshop?

Ik was zenuwachtig en gespannen als ik presentaties of workshops moest geven. Tijdens presentaties begon ik te zweten en workshops vermeide ik liever. Als ik een workshop gaf dan zorgde ik voor diverse soorten spiekbriefjes. Alleen bij de minste of geringst afleiding was ik mijn verhaal kwijt en vergat ik onderdelen. Dit deed mijn (zelf)vertrouwen geen goed en ik voelde mijn spanning toenemen.

.

Maar hoe kan je met vertrouwen en ontspannen een workshop geven?

.

De onderstaande (merendeel niet gangbare) tips hebben mij geholpen en nu wil ik ze ook graag met jou delen. Bij het opstellen realiseerde ik mij wel dat ik twee typen tips heb:

1. Tips die je vooraf kunt organiseren en

2. Tips voor tijdens de workshop.

Ik heb de tips verdeeld over twee blogs. In deze blog vind je de tips die je vooraf kunt organiseren. In de vervolg blog vind je de andere tips.

Ik wens je veel oefen plezier en ik ben benieuwd wat ze voor jou doen. Dus plaats gerust je ervaringen bij deze blog.

.

Tip 1. Creëer rust

Voorafgaande aan de workshop lees ik af en toe een gedicht voor om rust te creëren. Nu wil ik niet zeggen dat je gelijk gedichten moet gaan voordragen. Wel kan je een bepaalde activiteit voorafgaande aan je workshop doen om te zorgen dat jij en je publiek rustiger de workshop in gaan. Belangrijk is dat je een activiteit kiest die bij je workshop past. Zo kan je denken aan muziek afspelen, iets voorlezen, grapjes maken, iets raars doen, noem maar op.

.

Tip 2. Mensen zien je al als expert als je 10% meer weet

Volgens onderzoek zou blijken dat jij al een expert bent als je 10% meer weet van een onderwerp dan je publiek. Voor mij was dit een rustgevende gedachte omdat ik voor elke workshop bang was dat mensen meer weten dan ik. Maar mensen komen om te leren en al snel weet ik 10% meer dan mijn publiek omdat het mijn vak is. Dus als jij je vak kent, dan weet ook jij al snel meer dan je publiek. Alle vragen kan je makkelijk beantwoorden.

.

Tip 3. Leer de workshop niet uit je hoofd

Ik schreef mijn workshops uit, leerde deze uit mijn hoofd en was van slag als iemand mij onderbrak. Ik leek wel een robot en miste daardoor de aansluiting met mijn publiek. Nu werk ik met beknopte beschrijvingen en spreek ik vanuit mijn kennis en ervaringen. Dus stop met uitschrijven en zorg dat jij je kennis en ervaringen deelt op eenzelfde manier als jij met vrienden praat of collegae.

.

Tip 4. Oefen voor de spiegel

Mijn woorden kwamen niet over bij mijn publiek of ik merkte dat ik verkeerde woorden koos. Alleen kwam ik daar achter toen ik de workshop gaf. Je kan dit voorkomen door te oefenen, bijvoorbeeld voor de spiegel. Als je de woorden en zinnen uitspreekt merk je pas of ze de juiste zijn. Dus oefenen loont, je workshop wordt er beter van.

.

Tip 5. Test je apparatuur

Niets zo vervelend wanneer je vlak voor je workshop erachter komt dat je laptop hapert, presentatie niet opent, je een speciale aansluitkabel mist, noem maar op. Ik werd er onrustig, gehaast en gespannen van omdat ik het probleem eerst moest oplossen en dat dit ten koste ging van mijn workshop tijd. Dus zorg ervoor dat jij je apparatuur en programmatuur hebt getest ruim voor aanvang. Als er iets is kan je het nog oplossen.

.

Tip 6. Ken je publiek

Na de opening van mijn workshop kreeg ik direct door dat de doelgroep meer kennis had dan ik dacht. De inhoud van mijn workshop was te laag van niveau. Ik stond met een mond vol tanden omdat ik van slag was. Nu kies ik mijn publiek op voorhand zodat ik weet welk kennis niveau ze hebben. Dus zorg ervoor dat jij een specifieke doelgroep werft dan weet je op welk niveau je moet insteken.

.

.

Tot zo ver mijn eerste blog met tips. Door onder andere deze tips geef ik nu geregeld met plezier workshops. Ik wil nog wel aangeven dat deze tips geen garantie zijn voor een perfect verloop, dat weet ik uit ervaring. Mij hebben ze veel goed gedaan en ervoor gezorgd dat ik met vertrouwen en passie mijn verhaal kan doen. Ik hoop dat bovenstaande ook jouw helpt om met meer vertrouwen en rust betere workshops te geven.

.

Mijn volgende blog bevat 6 tips die je helpen tijdens het geven van een workshop. Heb je interesse in deze blog? Meldt je dan aan met onderstaande knop en ik laat je weten wanneer deze klaar staat.

Category
Tags

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *