Deel 2 van:
Zenuwachtig of gespannen voor het geven van een workshop?

.

Angst, spanning, klamme handen en klotsende oksels, ik had het allemaal tijdens het geven van een workshop. En dan vergeet je ook nog een onderdeel en krijg je vragen waar je niet op zit te wachten. Ik raakte hierdoor van slag en voelde mijn zelfvertrouwen en het vertrouwen in mijn workshop snel zakken.

.

Waarom lukt het mij nu wel om met vertrouwen en ontspannen een workshop te geven?

.

In mijn carrière heb ik van diverse sprekers tips gekregen en ben ik zelf een en ander gaan  uitproberen. In deze en mijn andere blog vind je in totaal 12 tips die mij het meeste hebben geholpen.

.

Deze blog behandeld de 6 tips die zorgen dat jij tijdens je workshop de controle houdt en zonder of in ieder geval met minder zenuwen de workshop kan geven:

Tip 1. Iets vergeten?

Ik schrok toen ik mij realiseerde dat ik een onderdeel was vergeten en begon in paniek te raken. Wat zal mijn publiek er wel niet van vinden? Hoe los ik dit op en wat nu dan?

Maar hoe kan mijn publiek iets missen als ze niet weten wat er komen gaat?

Schrik dan ook niet als het je overkomt, maar kijk of je dat onderdeel nog ergens anders kan inpassen. En laat je het helemaal weg dan is er ook geen man overboord. Sterker nog het kan soms tot nieuwe inzichten leiden. Ps. Dit werkt het beste in combinatie met tip 2.

.

Tip 2. Opdrachten geven rust 

Door continue aan het woord te zijn verloor ik de interesse van mijn publiek. Naast dat het saai werd moest de materie ook landen bij de mensen. Ik merkte dat mensen onrustig werden en gingen afhaken. Dat gaf mij ook gelijk onrust, want ik wist niet hoe dat op te lossen.

Je lost dat heel eenvoudig op door de mensen zinvolle opdrachten te geven. Als mensen namelijk iets ervaren dan leren ze sneller en jij krijgt even de tijd om je workshop te overzien. Bijvoorbeeld om te kijken of je een vergeten onderdeel nog wilt inpassen.

.

Tip 3. Spiekbriefjes leiden af

Ik had veel houvast nodig en het gebruik van een spiekbriefjes was er daar één van. Alleen dat spiekbriefje leidde mij af van mijn publiek en er werd mij verteld dat ik afstandelijk overkwam. Dus ik stopte met spiekbriefjes en ging werken met een leidraad voor de workshop.

Zorg dat jij jouw workshop in hoofdlijnen goed in je hoofd heb zetten en spreek vanuit je kennis en kunde, niet vanaf een briefje. De mensen zullen je dankbaar zijn voor de persoonlijke interactie en het delen van je kennis en kunde (ervaringen).

.

Tip 4. Vraag om feedback

Mijn publiek bepaalt of het een goede of slechte workshop is. Nu kreeg ik het benauwd bij het idee dat mensen mijn workshop slecht zouden vinden. Het voelde als falen, alleen in de loop der jaren ben ik mij ervan bewust geworden dat hun feedback essentieel is.

Mensen willen graag feedback geven omdat ze graag willen dat jij een betere workshop geeft. Maak gebruik van de feedback, het is geen persoonlijke aanval maar hulp. En jij bepaalt wat je gebruikt.

.

Tip 5. Je mag ook later antwoord geven

Tijdens of na een workshop kreeg ik vragen en soms zaten daar vragen bij waar ik geen antwoord op had. Mijn drang om gelijk antwoord te moeten geven zorgde ervoor dat ik maar iets bij elkaar raapte of een vaag antwoord gaf. Hierdoor kreeg ik zelfs meer ‘vervelende’ vragen.

Mensen begrijpen het over het algemeen wel als je soms moet nadenken over een vraag en daar later (in de groep of direct) op terugkomt. Benoem dat je over die vraag gaat nadenken en op die vraag terugkomt.

.

Tip 6. Ken je publiek

Na de opening van mijn workshop kreeg ik direct door dat de doelgroep meer kennis had dan ik dacht. De inhoud van mijn workshop was te laag van niveau. Ik stond met een mond vol tanden omdat ik van slag was.

Door bij aanvang maximaal 2 vragen te stellen of een speciale doelgroep te werven dan weet je op welk niveau je moet insteken. Hierbij is het wel van belang dat je vanuit kennis en kunde praat en niet vanaf een briefje.

.

.

Tot zover de 6 tips. Deze tips samen met de 6 tips uit mijn ander blog hebben mij het meeste geholpen. Ik hoop dat je aan alle tips iets hebt en net als ik met weinig zenuwen en meer ontspannen workshops gaat geven.

Ik wens je veel oefen plezier en ik ben benieuwd wat ze voor jou doen. Dus plaats gerust je ervaringen bij deze blog.

Mocht je interesse hebben om meer van mij te lezen, meldt je dan aan met onderstaande knop. (Ik mail jou alleen als ik een nieuwe blog heb.)

Category
Tags

2 Reacties

  1. Wat een goede tips, Victor! Een gedegen voorbereiding zorgt ervoor dat je idd een leidraad in je hoofd hebt voor de workshop. Ik vind het niveau van de doelgroep wel een belangrijke factor. En iets benoemen van jezelf waar je minder sterk in bent, helpt ook. Ik kijk uit naar je volgende inspirerende blog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *